Αδιευκρίνιστα Αίτια

άγνωστα αίτια υπογονιμότητας

Προφανή αίτια Υπογονιμότητας

 

Ως υπογονιμότητα θεωρείται η αποτυχία σύλληψης, έπειτα από 12 μήνες συστηματικών προσπαθειών, χωρίς τη λήψη προφυλακτικών μέσων.  Με βασικό γνώμονα τα διεθνή ποσοστά των αιτιών της γυναικείας υπογονιμότητας που έχουν καταγραφεί θα συνειδητοποιήσουμε άμεσα τη βαρύτητα της ορμονικής ανισορροπίας στο ζήτημα της υπογονιμότητας.

 

Το 25% των αιτιών αφορούν στην ανεπαρκή ή μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από ορμονική ανισορροπία ή σε πληθώρα περιπτώσεων ορμονική ανυπαρξία.

 

Διαταραχές ωορρηξίας, γνωστή και ως  ανωοθυλακιορρηξία, αποδίδονται συχνά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκθετική αύξηση των περιπτώσεων Πρώιμης Ωοθηκικής Ανεπάρκειας, όπου η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται δυσανάλογα γρήγορα με την ημερολογιακή ηλικία της γυναίκας, έως ότου πάψει εντελώς.

 

Στο 35% των γυναικών που παρουσιάζουν υπογονιμότητα, το «κρυφό» αίτιο αποδίδεται στην ενδομητρίωση, μία πάθηση που προκύπτει, όταν ενδομητρικός ιστός “μεταναστεύει” εκτός των ορίων της μήτρας. Εκτός από χρόνια φλεγμονή στην πύελο ή πιθανά αποφρακτικά προβλήματα, όπως οι συμφύσεις, προκαλεί, εκτός των άλλων, ορμονική ανισορροπία μεταξύ των λειτουργικών φυλετικών ορμονών σε μια γυναίκα.

 

Το 20% προκαλείται από χρόνιες φλεγμονές, ανατομικές ανωμαλίες και βλάβες του γεννητικού συστήματος που ξεκινούν από τον τράχηλο της μήτρας και επεκτείνονται στις σάλπιγγες, ενώ το 10% οφείλεται σε ενδοκρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ανοσολογικές διαταραχές.

 

Ανεξήγητη ή Αδιευκρίνιστη Υπογονιμότητα

 

Οι επιστήμες υγείας και ζωής εξελίσσονται ραγδαία με την πάροδο των ετών κι έτσι για το σύνολο των μη προφανών αιτιών που προκαλούν την υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές μέθοδοι και εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και την πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη αιτία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να γνωρίζουμε το ¨γιατί ¨ ένα ζευγάρι παρουσιάζει συμπτώματα υπογονιμότητας, χωρίς προφανή παθολογικά αίτια.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, τα αίτια της υπογονιμότητας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει το 10-15% των υπογόνιμων ζευγαριών κι είναι γνωστή ως ανεξήγητη ή αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι οι συνήθεις διαγνωστικοί έλεγχοι, που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την αιτία του  προβλήματος, είναι φυσιολογικοί. Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια τα οποία δε μπορούν να αποκτήσουν παιδί, όμως οι ιατρικές εξετάσεις δεν εντοπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Εντοπίζεται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα, το οποίο, αν και ολοκληρώνει έναν κύκλο καθιερωμένων αλλά και εξειδικευμένων εξετάσεων, δεν έχει εντοπίσει ακόμα τις αιτίες που παρεμποδίζουν τη γονιμότητα του. Κι αυτό, γιατί οι αιτίες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

 

Πλέον, όμως, υπάρχουν εξειδικευμένοι έλεγχοι και πραγματοποιούνται αξιόλογες παρεμβάσεις, οι οποίες όχι μόνο ελαχιστοποιούν σημαντικά τα ποσοστά αδιευκρίνιστης υπογονιμότητας, αλλά αρκετές φορές τα εξαλείφουν. Η βιοχημική διαταραχή και η ορμονική ανισορροπία ανιχνεύονται και δίδονται κατάλληλες αγωγές και πρωτόκολλα.

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική