Ως αποβολή ορίζεται η απώλεια μιας εγκυμοσύνης, προτού το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορέσει να ζήσει, δηλαδή πριν από την 23η εβδομάδα. Η εμπειρία της αποβολής είναι μία από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Οι συνεχείς αποβολές αποκαλούνται καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αποβολές.
Διατροφική Προσέγγιση
Σήμερα, πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς έρχονται αντιμέτωπα με την οδυνηρή εμπειρία των συνεχόμενων αποβολών. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που προκαλεί αυτήν την κατάσταση είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να διαταράξει την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα μοριακής διατροφής εξομαλύνει την κατάσταση αυτή και μειώνει το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Μοριακή Διατροφή
Η βιοχημική ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού και οι μεταβολικές οδοί εξαρτώνται άμεσα από τη λήψη και απορρόφηση των τροφών. Ο διατροφικός ατομικός τύπος εστιάζει στις μεταβολικές οδούς και στους μηχανισμούς των διατροφικών στοιχείων και εξετάζει πώς οι συγκεκριμένοι παράγοντες δρουν σε επίπεδο κυττάρου, ως συντονιστές των λειτουργιών των οργάνων και των ιστών.
Η Μοριακή Διατροφή αποτελεί ένα είδος διατροφής, το οποίο θεωρεί κάθε οργανισμό μοναδικό. Έτσι, ενώ δύο ή περισσότεροι οργανισμοί μπορεί να εμφανίσουν την ίδια διαταραχή, οι μηχανισμοί που επέφεραν αυτή την ανισορροπία μπορεί να είναι διαφορετικοί. Έτσι, βάσει ευρημάτων που προκύπτουν από εξατομικευμένες εξετάσεις και με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας, την οποία απαρτίζουν Γιατροί, Βιολόγοι και Μοριακοί Διατροφολόγοι, διαμορφώνεται ένα ειδικό διατροφικό πλάνο, διαφορετικό για κάθε άτομο.
Ο οργανισμός, αμέσως έπειτα από τη λήψη του φαγητού, επιτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, όπου οι τροφές μετατρέπονται σε ένζυμο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το «καύσιμο» που χρειάζεται κάθε οργανισμός δεν είναι μια σταθερά. Αντίθετα, μεταβάλλεται, ποικίλλει και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σώματος.
Επομένως, το διατροφικό πλάνο της Μοριακής Διατροφής δομείται με γνώμονα την οργανική ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου. Αυτή ακριβώς η εξατομικευμένη προσέγγιση αποτελεί τον παράγοντα επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου, καθώς βασίζεται στο ότι κάθε διατροφικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από ειδικές εξετάσεις, αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων.
Το διατροφολογικό πρόγραμμα της Μοριακής Διατροφής παρέχεται σε γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα υπογονιμότητας, συνεχείς αποβολές και αδυναμία γονιμοποίησης με φυσικό τρόπο. Είναι εξατομικευμένο και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας, δηλαδή στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος), την ηλικία και τις προσωπικές της ανάγκες. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται είναι μόνιμα.
Η Μοριακή Διατροφή στοχεύει στην επαναφορά της ομοιόστασης των κυττάρων, στη σωστή δηλαδή βιοχημική ισορροπία τους, συντελώντας έτσι στην επίτευξη της βέλτιστης υγείας και μειώνει τον κίνδυνο ενδεχόμενων αποβολών, οι οποίες προκύπτουν από μεταβολές και ορμονικές δυσλειτουργίες.
Τι είναι οι Ορμόνες
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό του ανθρώπου, ρέουν στο αίμα κι έχουν ειδική ρυθμιστική δράση στη λειτουργία ορισμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Μεταβιβάζουν σήματα από το ένα κύτταρο στο άλλο, λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ως χημικοί αγγελιαφόροι. Αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα – στόχους τους μέσω ειδικών αλληλεπιδράσεων. Η αλληλεπίδραση ορμόνης και υποδοχέα μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Οι ορμόνες και το νευρικό σύστημα συντονίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η παρουσία ή η απουσία τους επηρεάζει το μεταβολισμό καθώς και την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η συσχέτιση των αποβολών με τις Ορμόνες
Το φαινόμενο των συχνών αποβολών αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα ορμονικής διαταραχής. Η δεδομένη ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας του οργανισμού προκαλεί το φαινόμενο των συχνών αποβολών. Οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν πλέον τα πιο συχνά αίτια καθ’ έξιν αποβολών.
Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, του μεταβολισμού της γλυκόζης, καθώς και τα προλακτινώματα αποτελούν παραμέτρους που φέρουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της κύησης στο πρώτο τρίμηνο συνήθως. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει, επίσης, συνδεθεί με αποβολές. Η υπερέκκριση LH, ως αποτέλεσμα του Συνδρόμου, έχει αναφερθεί ως βασικός παράγοντας κινδύνου για πρώιμες εμβρυϊκές απώλειες.
Συνέπειες των Θεραπειών με Συνθετικές Ορμόνες
Οι κοινότυπες θεραπείες για την επαναφορά των ορμονικών επιπέδων περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές ορμόνες. Δυστυχώς, οι θεραπείες αυτές δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως, προκαλούν πολλές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι άνθρωποι, μάλιστα, εθίζονται στη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένου να διατηρήσουν τις ορμόνες τους σε φυσιολογικά επίπεδα εις το διηνεκές.
Μείωση των Αποβολών με Φυσικό Τρόπο
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι που συμβάλλουν στην επαναφορά του οργανισμού στα καλύτερα δυνατά ορμονικά επίπεδα με φυσικούς τρόπους. Η ορμονική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να αποκατασταθεί με τη χορήγηση Φυσικών Ορμονών, χωρίς χημικά έκδοχα και παρενέργειες. Οι θεραπείες με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες, αναλόγως τις παθήσεις και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας της ασθενούς.
Δε χρειάζεται να αλλάξει η καθημερινότητα του ατόμου και σταδιακά βελτιώνεται η συνολική φυσική κατάσταση της υγείας της ασθενούς. Ο συνδυασμός τους με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, ωφελεί μακροπρόθεσμα τον οργανισμό, προσδίδοντας ευεξία και ζωντάνια, ενώ παράλληλα μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες ενδεχόμενων αποβολών, χάρη στην ορμονική ισορροπία που επιτυγχάνεται.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική