Τυπικός Έλεγχος Γονιμότητας Στις Γυναίκες

εξετάσεις υπογονιμότητας για γυναίκες

Η τεκμηρίωση και θεμελίωση της τελικής διάγνωσης απαιτούν ορισμένες κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις. Με απλές μεθόδους, όπως η καταγραφή της θερμοκρασίας του σώματος της γυναίκας, ο ειδικός μπορεί να αξιολογήσει το φυσιολογικό ή μη του εμμηνορυσιακού κύκλου.

 

Υπερηχογράφημα

 

Η απεικόνιση των ωοθηκών και της μήτρας αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα γυναικολογικής εξέτασης. Μέσω αυτού θα διαπιστωθεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

 

Τeσt Παπανικολάου (Pap Τest)

 

Το Τεστ Παπανικολάου πραγματοποιείται έπειτα από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και γίνεται κάθε χρόνο. Για να διεξαχθούν έγκυρα αποτελέσματα, η γυναίκα δεν πρέπει να έχει περίοδο, όταν πάει να κάνει το τεστ, κι είναι βασική προϋπόθεση να μην έχει έρθει σε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη μέρα.

 

Καλλιέργεια Κολπικού και Τραχηλικού Υγρού

 

Όταν η κλινική εξέταση παραπέμπει σε εικόνα αιδοιοκολπίτιδας ή τραχηλίτιδας, ο γυναικολόγος θα κάνει λήψη κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, ώστε να αποκαλυφθεί το αίτιο της φλεγμονής (μύκητας, βακτήριο, μυκόπλασμα κ.λ.π.). Συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί, όπως το ουρεόπλασμα, τα μυκοπλάσματα και τα χλαμύδια, αποτελούν αίτια υπογονιμότητας. Γι’ αυτό το λόγο, ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

 

Υστεροσαλπιγγογραφία – HSG

 

Η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) είναι μία από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διερεύνησης για την υπογονιμότητα. Μέσω της χρήσης ακτινών Χ και της έγχυσης κατάλληλου σκιαγραφικού υλικού, απεικονίζονται άριστα τόσο η μητρική κοιλότητα όσο και οι σάλπιγγες. Με τη βοήθεια της εξέτασης της υστεροσαλπιγγογραφίας αναδεικνύεται η φυσιολογική βατότητα των σαλπίγγων και ο βαθμός επικοινωνίας τους με την περιτοναϊκή κοιλότητα, δίνοντας τις περισσότερες φορές άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας.

 

Οι ενδείξεις της εξέτασης δεν περιορίζονται μόνο στη διερεύνηση της υπογονιμότητας, αλλά και σε άλλες παθολογικές γυναικολογικές καταστάσεις, όπως είναι οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, η βαριά αιμορραγία, οι περίοδοι αμηνόρροιας και η ανάδειξη όγκων που προβάλλουν στη μητρική κοιλότητα.

 

Ορμονικός Έλεγχος

 

Ο έλεγχος των ορμονών πραγματοποιείται με εξετάσεις αίματος, μέσω των οποίων μπορεί να ανιχνευτεί η προγεστερόνη την 21η μέρα του έμμηνου κύκλου και από την 2η έως την 5η ημέρα του κύκλου της εμμήνου ρύσεως οι ορμόνες που ελέγχονται είναι οι εξής:

 

FSH, LH, E2, PRG

 

Οι τέσσερις αυτές ορμόνες μάς πληροφορούν πλήρως για τη λειτουργία των ωοθηκών και τα επίπεδα γονιμότητας μιας γυναίκας.

 

AMH

 

Αυτή η ορμόνη μάς δείχνει αν οι ωοθήκες είναι επαρκείς σε αριθμό ωαρίων και ελέγχει την ποιότητα των ωαρίων που παράγονται.

 

TSH, Τ3,Τ4

 

Μέσα από την ανίχνευση των τιμών των συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες κυκλοφορούν στο αίμα, ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και οι συγκεκριμένες ορμόνες συνδέονται άμεσα με τη γονιμότητα και με τις διαταραχές του κύκλου.

 

PRL

 

Όταν διαταράσσεται η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης, είναι πιθανόν να εκδηλωθεί υπογονιμότητα και να παρουσιαστούν προβλήματα στην περίοδο.

 

 DHΕA S

 

Η σωστή λειτουργία των επινεφριδίων έχει μεγάλη σημασία για τη γονιμότητα και η DHEA S είναι η ορμόνη μέσω της οποίας ελέγχεται η λειτουργία αυτών.

 

Μέτρηση Βιταμίνης D

 

Η ανεπάρκεια της Βιταμίνης D ενδέχεται να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Για να ελεγχθούν τα επίπεδα της Βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, πραγματοποιείται πάντα η αιματολογική εξέταση «25 υδροξυβιταμίνη D», η οποία μετράει την αποθηκεύσιμη μορφή της Βιταμίνης D. Ο ρόλος που διαδραματίζει η Βιταμίνη D στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας έχει πλέον αναβαθμιστεί και η Βιταμίνη D ταξινομείται πια ως ορμόνη.

 

Λαπαροσκόπηση

 

Πρόκειται για μία εξέταση που εκτελείται υπό γενική αναισθησία για τον έλεγχο της κοιλιακής χώρας, χρησιμοποιώντας ειδικό οπτικό όργανο, το λαπαροσκόπιο. Ο γιατρός, έχοντας τη δυνατότητα αυτή, μπορεί να διερευνήσει τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της πυέλου, την ύπαρξη ή μη ενδομητρίωσης, κύστεων των ωοθηκών, ινομυωμάτων της μήτρας ή γενετικών ανωμαλιών αυτής.

 

Υστεροσκόπηση

 

Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία με το υστεροσκόπιο, ένα ειδικό οπτικό όργανο κατάλληλο για τον έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας.

 

Χρωμοσωμική ανάλυση

 

Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο γιατρός θέλει να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του για διάφορα χρωμοσωματικά σύνδρομα, εκτελείται καρυοτυπικός έλεγχος.

 

Μεταβολικός Έλεγχος

 

Οι έντονες κυτταρικές οξειδοαναγωγικές ανισορροπίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό μας πυροδοτούν δυναμικά υπερεκφράσεις των κυτοκινών. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρές μεταβολικές λειτουργίες να διαταράσσονται και σε συνδυασμό με την πρόωρη κυτταρική απόπτωση, η δυσκολία στη φυσιολογική σύλληψη να επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο.

 

Τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας έχουν στραφεί στη μεταβολική δραστηριότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

 

Με βοήθεια του Μεταβολικού ελέγχου ανιχνεύονται διαταραχές στη σύνθεση των ορμονών. Κάτι το οποίο ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογονιμότητας. Ο Μεταβολικός έλεγχος, επίσης, πραγματοποιείται στο συνολικό επίπεδο του οργανισμού. Για να καθοριστεί αν επιτελούνται σωστά οι λειτουργίες του. Ελέγχοντας τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.

 

Όταν αυτά τα στοιχεία δεν κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του γενετικού συστήματος. Τη λειτουργία των κυττάρων αναπαραγωγής (ωαρίων και σπερματοζωαρίων).

 

Συμπέρασμα

 

Το ιατρικό ιστορικό και τα υπαρκτά δεδομένα καθορίζουν ποιες εξετάσεις χρειάζεται να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Ωστόσο δεν προτείνονται σε όλους οι ίδιες εξετάσεις και θεραπείες. Η ραγδαία ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων προηγμένων μοριακών και γενετικών εξετάσεων προϋποθέτει ως μοναδική επιλογή την εξατομίκευση.

 

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική