η ορμονη της γονιμοτητας (dhea)

Η Ορμόνη της Γονιμότητας (DHEA)

Τι είναι η DHEA

Η DHEA ή αλλιώς δευδροεπιανδροστερόνη είναι μία στεροειδής προ-ορμόνη, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια. Επίσης, παράγεται σε μικρές ποσότητες από τους όρχεις και τις ωοθήκες. Βρίσκεται σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα κι επειδή είναι πολύ ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζεται και η μητέρα των ορμονών.

Έχει παρόμοια χημική δομή με την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Με τη βοήθεια των κατάλληλων ενζύμων μετατρέπεται σε άλλες ορμόνες, όπως είναι η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό αρχικά της τεστοστερόνης και κατόπιν της οιστραδιόλης στους περιφερικούς ιστούς. Έτσι λοιπόν, η DHEA αποτελεί μία προ-ορμόνη, που συμμετέχει στη στεροϊδογένεση των φυλετικών ορμονών.

Η DHEA είναι μία πολύ καλή πηγή οιστρογόνων για τις γυναίκες. Παρέχει το 75% περίπου των οιστρογόνων πριν από την εμμηνόπαυση και το 100% των οιστρογόνων στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση.

Η παραγωγή της DHEA αυξάνεται σταδιακά από την ηλικία περίπου των δέκα ετών, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της τρίτης δεκαετίας και μειώνεται προοδευτικά, όσο αυξάνεται η ηλικία.

Έχει υποστηριχθεί ότι η λήψη DHEA μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της οστεοπόρωσης, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και περιορίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα της ινομυαλγίας και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

DHEA Και Γονιμότητα

Κάθε μήνα, απελευθερώνονται ορμόνες από τις ωοθήκες, κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, οι οποίες προετοιμάζουν κατάλληλα το ενδομήτριο, προκειμένου να γίνει η εμφύτευση του ζυγωτού. Ωστόσο, με την πάροδο της ηλικίας, φθίνει η παραγωγή των ορμονών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου. Έτσι, καθίσταται πιο δύσκολη η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή για εκείνες, που παρουσιάζουν μειωμένη ωοθηκική ανεπάρκεια. Οι σωστές συνθήκες στη μήτρα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, για να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Διαρκείς έρευνες σχετικά με το ρόλο της DHEA στην ενίσχυση της γονιμότητας δείχνουν πως η συγκεκριμένη ορμόνη διπλασιάζει τον αριθμό συγκεκριμένων πρωτεϊνικών μορίων, που βελτιώνουν τη δεκτικότητα του ενδομητρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης, Εύλογα προκύπτει ότι η DHEA αυξάνει τα ποσοστά κύησης σε γυναίκες, που επιθυμούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, καθώς βελτιώνει το περιβάλλον της μήτρας.

Άλλο ενδιαφέρον δεδομένο που καταδεικνύουν αποτελέσματα από μελέτες μεγάλου εύρους, αποτελεί το γεγονός πως η αύξηση των επιπέδων της DHEA βελτιώνει με σαφείς και μετρήσιμους τρόπους την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων. Η DHEA χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε γυναίκες στις οποίες παρατηρούνται αποκλίσεις στις τιμές της FSH, της LH και της E2, προκειμένου να ενισχυθεί η γονιμότητα τους και να βελτιωθεί η υγεία του αναπαραγωγικού τους συστήματος.

Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι η DHEA προσκομίζει πολλά οφέλη στη γονιμότητα των γυναικών με ελαφρά γηρασμένες ωοθήκες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μία ορμόνη γονιμότητας, που μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες να επιτύχουν κύηση, διότι η DHEA προστατεύει το ωοθηκικό απόθεμα, προάγει την ανάπτυξη των πρωτογενών ωοθυλακίων συνεισφέροντας έτσι στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης και μείωσης των αποβολών.

Συμπέρασμα

Με την πάροδο των ετών, η μειωμένη παραγωγή της DHEA και το συνεχές άγχος διαταράσσει την ορμονική ισορροπία. Το έντονο άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η υπερβολική κορτιζόλη παραγκωνίζει τη DHEA και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζονται τόσο τα ανδρογόνα όσο και τα οιστρογόνα. Η υπερβολική κορτιζόλη και η ανεπάρκεια σε DHEA έχουν σοβαρές προεκτάσεις για την υγεία και τη γονιμότητα. Συνιστάται έλεγχος της DHEA σε ζευγάρια, που παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας καθώς, με τους μηχανισμούς που προαναφέρθηκαν, τα φυσιολογικά επίπεδα της DHEA αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης και επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης.

Να είστε καλά

Έφη Σαλάτα, MSc.
Μοριακή Βιολόγος