Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικό Τρόπο

ορμονική αποκατάσταση με φυσικό τρόπο

Τα τελευταία χρόνια, πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδί βιώνουν δυσκολίες. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι γονείς, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις και τις μακροχρόνιες αποτυχημένες προσπάθειες τεκνοποίησης, καταλήγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης κι οι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτήν την απόφαση είναι πολλοί.

 

Συνήθως, η ευθύνη μετατοπίζεται στο σύγχρονο αγχωτικό τρόπο ζωής, στην τοξικότητα του περιβάλλοντος και σε άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Ωστόσο, αυτό στο οποίο δεν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία είναι η φυσιολογική ορμονική πτώση του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Ο ευεργετικός ρόλος των Ορμονών στον Ανθρώπινο Οργανισμό

 

Όταν μιλάμε για ορμόνες εννοούμε την κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, την τεστοστερόνη, την αδρεναλίνη και την ινσουλίνη. Αυτές επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας μας. Εκκρίνονται από διάφορους αδένες και δημιουργούν μια ορμονική ισορροπία.

 

Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, επηρεάζουν κύτταρα, ιστούς και όργανα και καθορίζουν την έμμηνο ρύση, αλλά και την ικανότητα του οργανισμού να κάνει ωορρηξία.

 

Τα οιστρογόνα αποτελούν ορμόνες που εκκρίνονται με αυξομειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου της γυναίκας. Η πιο γόνιμη φάση της γυναίκας ταυτίζεται με τη μεσοκυκλική αιχμή των οιστρογόνων της. Αυτό σημαίνει ότι τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες εκείνες που συνδράμουν στην επίτευξη κύησης.

 

Παράγοντες που απορρυθμίζουν τα επίπεδα των ορμονών

 

Όταν οι ορμόνες βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, η διάθεση μας είναι σταθερή, έχουμε πολλή ενέργεια, υγιές βάρος, όμορφο δέρμα και μαλλιά. Όταν όμως απορυθμίζονται, ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

 

Ήδη από την ηλικία των 25 ετών στη ζωή της γυναίκας αρχίζει να σημειώνεται ορμονική πτώση. Η ορμονική αυτή ανισορροπία επηρεάζει το άτομο σωματικά αλλά και ψυχικά, επενεργώντας στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία αρχίζει σταδιακά να φθίνει.

 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία, όπως είναι η ηλικία, η κακή διατροφή, η υπερβολική γυμναστική, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τα χημικά και οι τοξίνες.

 

Συμπτώματα Ορμονικών Διαταραχών

 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας είναι το άγχος, οι αϋπνίες, η κούραση, τα προβλήματα βάρους, η τριχόπτωση ή η αυξημένη τριχοφυία, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης, η λιπαρότητα ή ξηρότητα του δέρματος, η ακμή, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας.

 

Αντενδείξεις και Συνέπειες των Θεραπειών με Συνθετικές Ορμόνες

 

Οι συμβατικές θεραπείες για την επαναφορά των ορμονικών επιπέδων περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές θεραπείες αντικατάστασης ορμονών, ενέσεις ινσουλίνης και φάρμακα θυρεοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο, χορηγούνται στα άτομα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

 

Οι θεραπείες αποκατάστασης με συνθετικές ορμόνες μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίχως να παρέχουν μία οριστική λύση σε αυτά.

 

Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η οστεοπόρωση, το άγχος, τα προβλήματα αναπαραγωγής και ο καρκίνος.

 

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι επαναφοράς του οργανισμού στα βέλτιστα ορμονικά επίπεδα με φυσικούς τρόπους.

 

Κυκλικές Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης

 

Οι Κυκλικές Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης εξισορροπούν, χωρίς παρενέργειες, τα ανεπαρκή ή υπερβολικά αυξημένα επίπεδα των ορμονών, που προκαλούν ορμονικές διαταραχές στη γυναίκα. Εξομαλύνουν την έμμηνο ρύση, χορηγούνται εξατομικευμένα και προκύπτουν μέσα από μεταβολικές και μοριακές διαγνωστικές αναλύσεις. Σταδιακά, μάλιστα, αποκαθιστούν δυσλειτουργίες που εντοπίζονται σε όργανα και ιστούς κι έχουν αντικαρκινική προστασία.

 

Ονομάζονται «Κυκλικές», επειδή μιμούνται ακριβώς τις επιθυμητές αυξομειώσεις των γυναικείων ορμονών κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου της γυναίκας. Τα πρωτόκολλα ορμονικής αποκατάστασης αφορούν μόνο σε Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες, οι οποίες δεν έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες.

 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνονται οι Κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης και σε ποιους όχι

 

Οι θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης απευθύνονται σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να πάρουν φάρμακα για την αποκατάσταση της ισορροπίας του ορμονικού τους συστήματος. Επίσης, οι θεραπείες αυτές χορηγούνται σε ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να κάνουν μακροχρόνια χρήση ορμονικής αποκατάστασης.

 

Όλες οι κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης μιμούνται αυτόν το φυσικό, αέναο κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας. Οι Φυσικές Ορμόνες χορηγούνται στους ασθενείς κυκλικά, με τρόπο που μιμείται τη φύση. Οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν προτείνονται σε ασθενείς οι οποίοι δε θέλουν να τηρήσουν πιστά τη θεραπεία σε σχέση με τις ώρες, τις ημέρες και τις δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου τους.

 

Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική