Τα κρυφά αίτια της Υπογονιμότητας και Ορμονική ανισορροπία
Πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδί βιώνουν αρκετές δυσκολίες και συχνά καταφεύγουν σε τεχνητές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής & όχι σε φυσική σύλληψη. Δε συνυπολογίζουν, όμως, τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επέλθουν τόσο στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα όσο και στο ίδιο το ζευγάρι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ευθύνη για τα ζητήματα Υπογονιμότητας μετατοπίζεται στο σύγχρονο αγχωτικό τρόπο ζωής, στην τοξικότητα του περιβάλλοντος, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Παρά ταύτα, αυτό στο οποίο δεν αποδίδεται η δέουσα σημασία αφορά στη φυσιολογική ορμονική πτώση που υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός μας.
Ήδη από την ηλικία των 25 ετών αρχίζει να παρατηρείται μείωση των επιπέδων των ορμονών. Πρόκειται για μία κατάσταση που λαμβάνει χώρα φυσιολογικά στο σώμα μας, με την πάροδο των ετών. Εντούτοις, σε ορισμένα άτομα, η ορμονική ανισορροπία που παρουσιάζεται υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στη συνολική υγεία των ατόμων σε πολλαπλά επίπεδα.
Ο ρόλος της ορμονικής Ανισορροπίας στην Υπογονιμότητα
Όταν μιλάμε για ορμόνες εννοούμε την κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, την τεστοστερόνη, την αδρεναλίνη και την ινσουλίνη, οι οποίες καθορίζουν πολλές πτυχές της υγείας μας. Εκκρίνονται από διάφορους αδένες και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού. Επηρεάζουν τη λειτουργία κυττάρων, ιστών και οργάνων και καθορίζουν την έμμηνο ρύση, αλλά και την ικανότητα του οργανισμού να κάνει ωορρηξία.
Τα οιστρογόνα εκκρίνονται με αυξομειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου της γυναίκας. Η πιο γόνιμη φάση της γυναίκας ταυτίζεται με τη μεσοκυκλική αιχμή των οιστρογόνων της. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οιστρογόνα αποτελούν τις ορμόνες εκείνες που βοηθούν στην επίτευξη κύησης.
Η ανισορροπία αυτή του ορμονικού συστήματος επηρεάζει σωματικά την πάσχουσα και επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία της. Το μείζον πρόβλημα, μάλιστα, είναι ότι επενεργεί στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία αρχίζει σταδιακά να φθίνει.
Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς, αρκεί μόνο να δούμε τα διεθνή ποσοστά των αιτιών της γυναικείας Υπογονιμότητας. Αυτό που θα αντιληφθούμε και θα συνειδητοποιήσουμε άμεσα είναι η μέγιστη βαρύτητα και συμμετοχή της Ορμονικής Ανισορροπίας στη γυναικεία Υπογονιμότητα, η οποία οφείλεται σε Ορμονικά αίτια και δυσλειτουργίες σε ποσοστό άνω του 70%-80%.
- Για το 25% των αιτιών της γυναικείας Υπογονιμότητας ευθύνεται η ανεπαρκής ή ελλιπής λειτουργία των ωοθηκών.
- Το 35% των περιπτώσεων γυναικείας Υπογονιμότητας αποδίδεται στην Ενδομητρίωση.
- Το 10% των περιστατικών γυναικείας Υπογονιμότητας οφείλεται σε Ενδοκρινοπάθειες, Σακχαρώδη Διαβήτη και Ανοσολογικές διαταραχές.
Φυσική Σύλληψη – Αποκατάσταση της Γονιμότητας με φυσικό τρόπο
Είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανισορροπία και οι διαταραχές του Ορμονικού συστήματος αποτελούν την πραγματική αιτία του προβλήματος της Υπογονιμότητας. Η ανίχνευση της οποιασδήποτε Ορμονικής Ανισορροπίας και η στοχευμένη αποκατάσταση της είναι ζητήματα που θα πρέπει να αποτελούν το βασικό άξονα αντιμετώπισης της Υπογονιμότητας και χρειάζεται να προηγούνται από κάθε άλλη Ιατρική πρακτική που αποβλέπει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Διότι η αποκατάσταση της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος της γυναίκας συμβάλλει αποτελεσματικά στην άρση των εμποδίων και ακολούθως προάγει την επίτευξη κύησης.
Ο βασικός μας στόχος, λοιπόν, δεν έγκειται στο να αντιμετωπίσουμε περιοδικά το πρόβλημα της Υπογονιμότητας, καταφεύγοντας σε τεχνητές μεθόδους υποβοηθούμενης παραγωγής. Το κύριο μέλημα μας είναι το τι θα κάνουμε, προκειμένου να επαναφέρουμε οριστικά τη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών. Έτσι λοιπόν, ο στόχος είναι να διορθώσουμε οποιαδήποτε παρέκκλιση του οργανισμού από τις βέλτιστες τιμές του σε κάθε βιοχημικό του επίπεδο, όπως είναι οι ορμόνες μας.
Φυσική Σύλληψη – Θεραπευτική αντιμετώπιση & Υπογονιμότητα
Η επαναφορά των Ορμονικών επιπέδων στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα μπορεί να καταστήσει, πλέον, τη σύλληψη εφικτή και είναι δυνατόν να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο. Οι θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες αποτελούν ένα όπλο στη φαρέτρα της Σύγχρονης Ιατρικής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το στόχο αυτόν.
Απευθύνονται και δρουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σε γυναίκες κάθε ηλικίας των οποίων τα Ορμονικά επίπεδα βρίσκονται σε Ανισορροπία, με αποτέλεσμα να διατρέχουν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών προβλημάτων υγείας. Ένα εξ’ αυτών μπορεί να είναι η Υπογονιμότητα.
Μέσω της θεραπείας Ορμονικής αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες, ομαλοποιείται η έμμηνος ρύση και αποκαθίσταται η διαδικασία της ωορρηξίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ωάριο είναι σε θέση να απελευθερωθεί και να γονιμοποιηθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο.
Τι ακριβώς είναι οι «Φυσικές (Bιομιμητικές) ορμόνες»
Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή.
Οι Φυσικές ορμόνες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.
Οι Φυσικές ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης φυσική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά στα οποία ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να έχουν αντιμετωπιστεί. Έτσι, μειώνεται και το κόστος που ξοδεύεται σε ανούσιες ή συνεχείς κι επαναλαμβανόμενες θεραπείες Υπογονιμότητας, οι οποίες δε φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα.
Καλό θα είναι δε, προτού ξεκινήσει η διαδικασία και οι προσπάθειες τεκνοποίησης, να διενεργούνται πρωτίστως οι απαραίτητες, ειδικές εξετάσεις. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που διαμορφώνονται είναι εξατομικευμένα και καθορίζονται αυστηρά ως προς τη δοσολογία, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Παράλληλα και ταυτόχρονα με το γυναικείο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιστατικά Υπογονιμότητας σε ποσοστό 49,5%, είναι σημαντικό να ελεγχθεί και ο ανδρικός παράγων, στον οποίο οφείλεται το 50,5% των περιπτώσεων Υπογονιμότητας.
Η συγχρονισμένη και πλήρης Αποκατάσταση και βελτιστοποίηση του άνδρα συντείνει στην κατακόρυφη αύξηση των πιθανοτήτων για φυσική σύλληψη στο ζευγάρι. Μέσω της βελτιστοποίησης των επιπέδων υγείας και όλων των Βιοχημικών δεικτών, παρέχεται η δυνατότητα στον άνδρα και τη γυναίκα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν, όποτε και εάν το επιθυμούν, οποιοδήποτε όπλο και τεχνική της επιστήμης (I.V.F., Donation κ.τ.λ.), με πολύ πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική