Ορμονικός Έλεγχος

ορμονικός έλεγχος γονιμότητας

Η σημασία του Ορμονικού Ελέγχου

 

Ο ορμονικός έλεγχος, πέραν όλων των υπολοίπων εξετάσεων, είναι πολύ σημαντικός, γιατί μέσω αυτού ελέγχονται τα επίπεδα των ορμονών τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα, διότι, αν κυμαίνονται σε φυσιολογικά και όσο το δυνατόν στα βέλτιστα επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης. Η εύρυθμη λειτουργία των ορμονών ενισχύει την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών και των γυναικών. Οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία εντοπιστεί, παρεμποδίζει την ικανότητα σύλληψης.

 

Ορισμός των Ορμονών

 

Οι ορμόνες είναι χημικά μόρια, τα οποία παράγονται σε ειδικούς ιστούς ή αδένες. Εκκρίνονται σε μικρές ποσότητες στο αίμα και επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των ιστών και των διαφόρων οργάνων.

 

Μέσω των ορμονών, ρυθμίζονται πολλές δραστηριότητες του οργανισμού μας, όπως είναι η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία και τη συναισθηματική μας κατάσταση.

 

Ορμονικός Έλεγχος και άνδρες

 

Ο ορμονικός έλεγχος ζητείται από κάθε υπογόνιμο άνδρα που έχει αριθμό σπερματοζωαρίων μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κι είναι καλό να πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες, γιατί τότε είναι πιο αξιόπιστες οι πληροφορίες όσον αφορά τα ποσοστά της τεστοστερόνης, δηλαδή της βασικής ανδρικής ορμόνης.

 

Εκτός από την τεστοστερόνη, εξετάζονται κι οι ορμόνες FSH,LH και η προλακτίνη. Οι μετρήσεις των επιπέδων της τεστοστερόνης και των γοναδοτροπινών (FSH,LH) ενδείκνυνται, όταν υπάρχει βαριά ολιγοασθενοσπερμία ή αζωοσπερμία.

 

Τέλος, προτείνεται ο προσδιορισμός της προλακτίνης, όταν υπάρχει υπογοναδισμός λόγω διαταραχής του άξονα υποθαλάμου και υπόφυσης.

 

Τι δείχνουν οι Ορμονικές Εξετάσεις στον άνδρα

 

Μέσω της ανίχνευσης του ορμονικού προφίλ των ανδρών εξετάζονται οι τιμές των ορμονών. Αν δεν κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο άνδρας να εμφανίσει υπογονιμότητα. Επίσης, γίνεται αντιληπτό αν υπάρχει πρωτοπαθής αρχική βλάβη, η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα χαμηλής T, υψηλής FSH, φυσιολογικής ή υψηλής LH και φυσιολογικής προλακτίνης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερβολικά αυξημένη FSH αποτελεί κακό προγνωστικό δείκτη για τη γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα. Ταυτόχρονα, εντοπίζεται η ύπαρξη ή μη υπερπρολακτιναιμίας, η οποία εμφανίζει ως βασικό σύμπτωμα την αυξημένη προλακτίνη και τη χαμηλή τεστοστερόνη, FSH και LH.

 

Τέλος, όταν παρατηρούνται υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, FSH, και LH, αλλά η προλακτίνη κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε διαγιγνώσκεται αντίσταση σε ανδρογόνα. Ένας άνδρας που παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα έχει λιγότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσει.

 

Ορμονικός Έλεγχος και γυναίκες

 

Όταν η γυναίκα έχει σταθερό εμμηνορυσσιακό κύκλο, αλλά δε μπορεί να κάνει παιδιά, συνιστάται να γίνουν εξετάσεις για τυχόν ορμονικό πρόβλημα. Οι βασικές ορμονικές εξετάσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών είναι αυτές της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της προλακτίνης. Οι μεν πρώτες πρεπει να εκτελούνται μεταξύ της 20ης-22ης ημέρας επί εμμηνορυσιακού κύκλου 28-30 ημερών, οι δε εξετάσεις της προλακτίνης 10-12 ημέρες από την αρχή της εμμήνου ρύσεως.

 

Συμπληρωματικά, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, εκτελείται μέτρηση της οιστραδιόλης και των γοναδοτρόπων ορμονών της υπόφυσης (FSH,LH) . Οι συγκεκριμένες εξετάσεις διενεργούνται στην αρχή του κύκλου και τα επίπεδα αυτών των ορμονών αποκαλύπτουν τη βιολογική ηλικία των ωοθηκών, δηλαδή το αν οι ωοθήκες έχουν αποθέματα ωαρίων. Ελέγχονται, επίσης, οι ορμόνες E2,TSH, PRL, AMH και η DHEA S.

 

Τι δείχνουν οι Ορμονικές Εξετάσεις στις γυναίκες

 

Ο έλεγχος των ορμονών FSH, LH και E2 μάς παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη λειτουργία των ωοθηκών και τα επίπεδα γονιμότητας μιας γυναίκας. Επιπλέον, μέσω της μέτρησης της FSH ελέγχεται αν υπάρχει επαρκές απόθεμα ωοθυλακίων. Που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ωαρίων. Υψηλά επίπεδα FSH σχετίζονται με περιορισμένη ωοθηκική λειτουργία. Ενώ αυξημένα επίπεδα της LH σε σύγκριση με τα επίπεδα της FSH φανερώνουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Πρόσφατα, η μέτρηση μιας άλλης ορμόνης, της αντιμυλλερίου (AMH), δηλαδή αυτής που εμποδίζει τη συνένωση της μήτρας. Δίνει εξίσου αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη διαθέσιμων ωοθυλακίων για παραγωγή ωαρίων.

 

Η TSH είναι η ορμόνη μέσω της οποίας ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με τη γονιμότητα όσο και με τις διαταραχές του κύκλου.

 

Η ανίχνευση της ορμόνης PRL προδίδει την ύπαρξη ή μη διαταραχών στην παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Αυξημένες τιμές αυτής της ορμόνης εμφανίζουν υπογονιμότητα και προβλήματα στην περίοδο.

 

Τέλος, η ορμόνη DHEA S αποτελεί δείκτη της λειτουργίας των επινεφριδίων. Των οποίων η καλή λειτουργία είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα.

 

Επίτευξη των «Βέλτιστων» Ορμονικών Επιπέδων

 

Πολλές φορές, οι τιμές των ορμονών κυμαίνονται σε μετρίως φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να παρεκκλίνουν στα μη φυσιολογικά. Το σημαντικότερο όλων, λοιπόν, είναι η επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων. Όταν οι ορμόνες βρίσκονται στα βέλτιστα επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης. Αλλά και ομαλής έκβασης της εγκυμοσύνης κι ο εκάστοτε γιατρός πρέπει να είναι προσηλωμένος στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική