Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί τη συχνότερη ενδοκρινοπάθεια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εκτιμάται ότι επηρεάζει πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Για όσες προσπαθούν να επιτύχουν κύηση, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί συχνά ανασταλτικό παράγοντα στη γονιμότητά τους.
Συμπτώματα
Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται στην εφηβεία. Η πιο κοινή συμπτωματολογία που συνοδεύει το σύνδρομο συνίσταται στις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, στη συχνά αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, στην ακμή, στην αλωπεκία και το λιπαρό δέρμα, ενώ στην πιο βαριά έκφραση του προκαλεί πυελικό πόνο και υπογονιμότητα.
Βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η απουσία ωορρηξίας συνοδευόμενη από διαταραχές περιόδου και τάση προς την παχυσαρκία. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συχνά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και ανδρικών ορμονών, γνωστών και ως ανδρογόνα. Αυτή η αύξηση των ανδρογόνων εξηγεί την υπερτρίχωση ή/και την ακμή.
Πώς συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με την υπογονιμότητα
Ένα ποσοστό της τάξης 20-75% των γυναικών με ΣΠΩ πάσχει από υπογονιμότητα και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ενοχοποιείται το σύνδρομο, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της υπογονιμότητας του ζεύγους.
Με ποιους μηχανισμούς μπορεί να συμβαίνει αυτό?
Οι γυναίκες με ΣΠΩ, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως υπερανδρογοναιμία. Η ορμονική αυτή ανισορροπία παρεμποδίζει την τακτική ωορρηξία κι έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλαπλών ωοθυλακίων, τα οποία δεν ωριμάζουν. Η μη ρήξη του ωοθυλακίου οδηγεί στην αδυναμία παραγωγής ωαρίου, καθιστώντας τη γυναίκα υπογόνιμη.
Οταν δεν έχει τακτικό ή καθόλου κύκλο, δεν παράγει ωάρια ή ακόμη και σε μεμονωμένους κύκλους όπου επιτυγχάνεται ωορρηξία, είναι αδύνατο να υπολογίσει τις γόνιμες ημέρες της.
Θεραπεία
Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών. Η υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση έχουν θετική επίδραση στην υγεία και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει λίγους υδατάνθρακες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθάει περισσότερο τις ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ συστήνεται στις γυναίκες να ασκούνται τουλάχιστον 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα, με την καθημερινή άσκηση να αποτελεί τον απόλυτο στόχο. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφές ότι το ορμονικό σύστημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας και επηρεάζει τις κυτταρικές λειτουργίες. Οι ορμόνες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη γονιμότητα και η οποιαδήποτε εκτροπή μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να παρεμποδίσει τη φυσιολογική σύλληψη. Παράλληλα, η ορμονική ανισορροπία προκαλεί διαταραχές στη βιοχημική ομοιόσταση του οργανισμού, γεγονός που προξενεί πολλά προβλήματα στον άνθρωπο.
Το βασικό που χρειάζεται να γίνει, προκειμένου να επιτευχθεί φυσιολογική σύλληψη και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπογονιμότητας, είναι η επίτευξη της ορμονικής αποκατάστασης και η εξισορρόπηση των μηχανισμών του μεταβολισμού. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας στις περιπτώσεις που η αδυναμία σύλληψης προκύπτει από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ο κύριος στόχος είναι η αποκατάσταση της ωορρηξίας με φυσικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφονται τα συμπτώματα που συνοδεύουν το σύνδρομο και αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική