Σεξουαλική Ζωή και Υπογονιμότητα
Στη σεξουαλική ζωή των ανδρών, αρκετές φορές η αγωνία και ο φόβος ότι κάθε σεξουαλική επαφή πρέπει να γίνεται με σκοπό την τεκνοποίηση δημιουργεί τεράστιο άγχος. Το οποίο οδηγεί σε κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, την αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκσπερμάτισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται η τόνωση του ηθικού του άνδρα. Κι η εξήγηση ότι αυτό είναι ένα καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα, που δε συσχετίζεται με τις ανδρικές ορμόνες και την αρρενωπότητα.
Επίσης, οι δυσκολίες ενός ζευγαριού στην τεκνοποίηση επιφέρουν συχνά εντάσεις στη σχέση του. Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης δημιουργούν επιπρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση. Όλα αυτά συντελούν στη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης και οδηγούν το ζευγάρι σε έναν αέναο κύκλο που μοιάζει με λαβύρινθο, από τον οποίο δε μπορούν να απεγκλωβιστούν.
Αυθόρμητη Σεξουαλική Πράξη
Η καλή ψυχολογία του ζευγαριού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Ψυχολογία και σεξ είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που δεν προγραμμάτιζαν να κάνουν παιδί. Αρκετές φορές, το απέφευγαν κιόλας. Αλλά η έντονη σεξουαλική επιθυμία, η χαλαρή διάθεση και ο αυθορμητισμός προκάλεσαν την εγκυμοσύνη.
Φτιάξτε μια εικόνα στο μυαλό σας. Ένα ζευγάρι που δεν ενδιαφέρεται και πολύ να κάνει παιδί σε αντιπαραβολή με ένα άλλο, που έχει αναπαράγει τη σύλληψη σε αυτοσκοπό. Η σαρκική επαφή του πρώτου ζευγαριού θεωρείται απλά απόλαυση και ταυτίζεται με την απόλυτη ηδονή, την ευχαρίστηση και την έκφραση του πάθους, της έντασης και πολλών συναισθημάτων. Οι ορμόνες βρίσκονται στα βέλτιστα επίπεδα και εντελώς αβίαστα αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί κύηση. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο, φαντασία και λίγο ρομαντισμό.
Ένα ζευγάρι που δε σκέφτεται εμμονικά να κάνει παιδί έχει τη διάθεση να φλερτάρει και να αναθερμάνει τη σχέση του. Κι η καλή ψυχολογία οδηγεί στην τέλεια σεξουαλική πράξη, που θέλουν ο άνδρας και η γυναίκα να απολαμβάνουν συνεχώς. Όσο περισσότερο επιζητούν το σεξ, τόσο περισσότερο αυτό πραγματοποιείται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνει η γυναίκα έγκυος, γιατί το σεξ μπορεί να οδηγήσει στην τεκνοποίηση κι όταν γίνεται πολλές φορές, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.
«Προγραμματισμένη» Σεξουαλική Πράξη
Η θεραπεία της υπογονιμότητας προϋποθέτει προκαθορισμένες και ‘’έξυπνα σχεδιασμένες’’ σεξουαλικές επαφές. Ο γιατρός παρακολουθεί τον κύκλο της γυναικάς υπερηχογραφικά ή/ και εργαστηριακά, προκειμένου να διαπιστώσει αφενός αν υπάρχει ωορρηξία και αφετέρου αν αξιοποιήθηκε σωστά αυτή η ημέρα.
Σε περίπτωση, μάλιστα, που το ζευγάρι έχει αραιές σεξουαλικές επαφές εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας τότε είναι αρκετά πιθανό να προσπερνιούνται οι γόνιμες μέρες και οι επαφές να μην οδηγούν σε σύλληψη.
Ο Ιπποκράτης είχε πει κάποτε ότι ο σωστός επιστήμονας οφείλει να αποσπά με κάποιον τρόπο την προσοχή των ασθενών από το βασικό πρόβλημα που τους απασχολεί, έως ότου το σώμα ιαθεί από μόνο του.
Αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός πρέπει να χειρίζεται σωστά την κατάσταση και να στρέφει την προσοχή του ζευγαριού αλλού, προκειμένου αυτό να ξεχάσει για λίγο το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Όταν, λοιπόν, ο άνθρωπος χαλαρώνει και ανακουφίζεται, επέρχεται και η ίαση του σώματος, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη.
Ωστόσο, όταν ο γιατρός ζητάει τακτικά να ενημερώνεται για τις σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο, έστω και άθελα του, την ιδιωτικότητα του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σεξουαλική πράξη να γνωστοποιείται σε άλλους, να γίνεται μηχανιστική και μόνο με στόχο την τεκνοποίηση.
Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται, γιατί συσχετίζεται μόνο με την αναπαραγωγή κι έτσι γίνεται καταναγκαστική για πολλά ζευγάρια. Πραγματοποιείται υπό την επήρεια έντονου άγχους, το οποίο πηγάζει από την ισχυρή θέληση του ζευγαριού να γίνουν γονείς. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ανασταλτικά στη σύλληψη.
Μάλιστα, μελέτες καταδεικνύουν ότι η υπογονιμότητα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη σεξουαλικότητα των γυναικών από κάθε άλλο παράγοντα άγχους. Ο αυθορμητισμός αντικαθίσταται από τον προγραμματισμό και το άγχος της σύλληψης μετατρέπεται σε άγχος για επαφή κάτω από συνθήκες όπου η ερωτική πρωτοβουλία γίνεται επιταγή και η σύλληψη αυτοσκοπός.
Επομένως, γίνεται σαφές ότι η εμπειρία της υπογονιμότητας έχει πάντα αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα ζωής του ζευγαριού, αλλά και στην ψυχολογία του, ακόμη και στην ίδια τη σχέση.
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τα ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας σε όλη την Ευρώπη έχουν συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Η στήριξη είναι σημαντική στη λήψη αποφάσεων και βοηθά να αντιμετωπιστεί το άγχος της επόμενης προσπάθειας και του τελικού αποτελέσματος.
Επίσης, μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι γυμνάζονται τακτικά και τρέφονται με φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα. Η αποκατάσταση της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.
Βάσει ερευνών, μάλιστα, πιστοποιείται ότι ζευγάρια που διατηρούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια θεραπείας της υπογονιμότητας, όχι μόνο διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση, αλλά αποκτούν και μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική