Σπερματέγχυση

σπερματέγχυση

Τι είναι

 

Πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδο έγχυσης επιλεγμένων σπερματοζωαρίων απευθείας στο ενδομήτριο, ενώ σαν μέθοδος υποβοήθησης είναι πολύ κοντά στη φυσική διαδικασία της γονιμοποίησης.

 

Πώς γίνεται η σπερματέγχυση

 

Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται έπειτα από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή κατόπιν της παρακολούθησης της φυσικής ωορρηξίας (σε φυσικό κύκλο). Την ίδια ημέρα, ο άνδρας δίνει δείγμα σπέρματος, το οποίο επεξεργάζεται κατάλληλα εργαστηριακά, ώστε να επιλεχθούν τα σπερματοζωάρια με τις καλύτερες ποιοτικές παραμέτρους.  Έπειτα από την επεξεργασία, τα ενεργοποιημένα σπερματοζωάρια, μέσω ενός λεπτού καθετήρα, εγχέονται στην ενδομητρική κοιλότητα της γυναίκας.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος

 

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να θεωρηθεί ένα ζευγάρι κατάλληλο για σπερματέγχυση, είναι η διαπερατότητα και η λειτουργικότητα των σαλπίγγων στις γυναίκες, καθώς κι η ύπαρξη ικανού αριθμού κινούμενων σπερματοζωαρίων στο επεξεργασμένο δείγμα. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα χρειάζεται να έχουν φυσιολογικό ορμονικό προφίλ.

 

Πότε ενδείκνυται η Σπερματέγχυση

 

Σαν μέθοδος υποβοήθησης προτείνεται, όταν η γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές κύκλου, καθώς και στις περιπτώσεις εκείνες όπου χρειάζεται αγωγή για την πρόκληση ωοθυλακιορηξίας. Όσον αφορά τον ανδρικό παράγοντα, η σπερματέγχυση αποτελεί πρώτη επιλογή στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι ποιοτικές και ποσοτικές παράμετροι του σπέρματος παρουσιάζουν ήπιες διαταραχές, όπως μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα.

 

Τέλος, η επιλογή αυτής της μεθόδου ως θεραπεία γονιμότητας ενδείκνυται και για περιπτώσεις όπου η πηγή της υπογονιμότητας δεν είναι δυνατόν να αιτιολογηθεί από κάποιο (ή περισσότερα) προφανές αίτιο. Έγκυρες μελέτες της τελευταίας διετίας επαναπροσδιορίζουν την αξία της μεθόδου σε περιπτώσεις αναιτιολόγητης υπογονιμότητας, προτείνοντας τη σπερματέγχυση ως το πρώτο όπλο στη ‘’φαρέτρα’’ των μεθόδων υποβοήθησης που πρέπει να αξιοποιηθεί (Farquhar et al., 2017, Danhof et al., 2017)

Αξιολόγηση Μεθόδου

 

Στα κύρια πλεονεκτήματα της σπερματέγχυσης εμπεριέχεται η φύση της μεθόδου – είναι λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση – είναι ανώδυνη, ενώ απαιτεί ήπια έως και καθόλου φαρμακευτική αγωγή, οπότε καθίσταται και οικονομικότερη απ΄ όλες τις μεθόδους υποβοήθησης. Να σημειωθεί πως το ποσοστό επίτευξης βιώσιμης εγκυμοσύνης είναι υψηλότερο από τη φυσιολογική σύλληψη και κατά περιπτώσεις φτάνει έως και 45% μετά από τρεις κύκλους.  Σε περιπτώσεις όπου αυτό ενδείκνυται από το πρωτόκολλο θεραπείας και το ιατρικό ιστορικό, είναι πιθανό να επαναληφθεί η προσπάθεια, ακόμη και σε μηνιαία βάση, έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική