Σύνδρομο Υπογονιμότητας

σύνδρομο υπογονιμότητας

Τι σημαίνει ο όρος «Σύνδρομο»

 

Όταν λέμε σύνδρομο, εννοούμε μια ομάδα συμπτωμάτων που συμβαίνουν μαζί και εκδηλώνονται διαφορετικά στο κάθε άτομο. Για παράδειγμα, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζουν πάρα πολλές γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα. Ωστόσο, εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα στην κάθε γυναίκα. Κάποιες μπορεί να εμφανίσουν μόνο αυξημένη τριχοφυΐα, άλλες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη γονιμότητα τους και σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνουν και τα δύο.

 

Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, στον Υποθυρεοειδισμό, όπου εμφανίζονται κατά κύριο λόγο τα ίδια συμπτώματα στο κάθε άτομο που πάσχει από αυτόν. Αυτή είναι μια απλής μορφής νόσος, εν αντιθέσει με το σύνδρομο.

 

Επιγενετικοί Παράγοντες Και Βιοχημεία Του Ανθρώπινου Σώματος

 

Οι δυσμενείς επιγενετικοί παράγοντες, οι οποίοι δε συνδράμουν στη σωστή βιοχημεία του σώματος, διαταράσσουν ποικιλοτρόπως τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Επιγενετικοί παράγοντες θεωρούνται οι χημικές και τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον, η κακή διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής.

 

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιφέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Εξαιτίας των βλαβερών επιγενετικών παραγόντων, ενδέχεται να προκύψουν αυτοάνοσα, χρόνια και μεταβολικά νοσήματα ακόμα και υπογονιμότητα.

 

Δε μπορούμε, βέβαια, να γνωρίζουμε επακριβώς τους επιγενετικούς παράγοντες ή το συνδυασμό αυτών που ευθύνονται για αυτές τις κυτταρικές ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες. Αυτό, όμως, που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε είναι  η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανισμοί των κυττάρων και των ιστών.

 

Σύνδρομο Υπογονιμότητας

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αρχίζουν να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ίσως μιλάμε για ένα νέο σύνδρομο, το Σύνδρομο Υπογονιμότητας. Επιλέγοντας και εξετάζοντας τους επιγενετικούς παράγοντες και την επενέργεια που αυτοί έχουν στο αναπαραγωγικό και ορμονικό σύστημα, είναι σαφές ότι πιθανόν αναπτύσσεται σταδιακά το Σύνδρομο Υπογονιμότητας, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύπλευρα συμπτώματα.

 

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική