Τεχνικές Μικρογονιμοποίησης

τεχνικές μικρογονιμοποίησης

Τι είναι η μικρογονιμοποίηση

 

Η  μικρογονιμοποίηση (ICSI) είναι μια μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την οποία ένα και μόνο σπερματοζωάριο εγχέεται απευθείας στο ωάριο κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μικροσκοπική επέμβαση στο ωάριο. Ανοίγεται μία οπή στο περίβλημα του ωαρίου και με τη βοήθεια μιας μικροπιπέτας ένα μόνο σπερματοζωάριο εισέρχεται στο ωάριο. Κατόπιν της ωρίμανσης του ζυγωτού, που προκύπτει μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, γίνεται η επιλογή των εμβρύων και πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά.

 

Η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέγεται από τους εμβρυολόγους, συνήθως σε περιπτώσεις αλλεπάλληλων αποτυχημένων κύκλων «κλασικής» εξωσωματικής και αποτελεί τη μοναδική επιλογή στις περιπτώσεις εκείνες όπου η υπογονιμότητα είναι ανδρικής αιτιολογίας.

 

Άλλες τεχνικές μικρογονιμοποίησης (IMSI ΚΑΙ PICSI)

 

Η τεχνική IMSI & PICSI αποτελούν εξελιγμένες τεχνικές, που συμπληρώνουν τη μικρογονιμοποίηση ICSI. Είναι μέθοδοι επιλογής σπερματοζωαρίων βασισμένες στη μικροσκόπηση υψηλής ανάλυσης, η οποία επιτρέπει τη μεγέθυνση των σπερματοζωαρίων. Αυτό γίνεται με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.  Το υψηλότερο αυτό ποσοστό μεγέθυνσης επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση της κεφαλής των σπερματοζωαρίων και την αξιολόγηση των αλλοιώσεων που πιθανότατα υπάρχουν στο DNA, το οποίο εντοπίζεται μέσα στην κεφαλή. Με αυτό τον τρόπο, βελτιστοποιείται η  αξιολόγηση των σπερματοζωαρίων και μόνο τα καλύτερα από αυτά επιλέγονται για γονιμοποίηση.

 

Με τη μέθοδο PICSI, προτού πραγματοποιηθεί η μικρογονιμοποίηση, τα σπερματοζωάρια επιλέγονται ως εξής: τοποθετούνται σε ένα ειδικό τρυβλίο με μια ειδική επίστρωση (υαλουρονικό οξύ). Τα σπερματοζωάρια που έχουν την καλύτερη ποιότητα δεσμεύονται πάνω σε αυτή την επίστρωση κι επιλέγονται από τους εμβρυολόγους.

 

Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως και οι δύο αυτές τεχνικές αφορούν στη βελτιστοποίηση της επιλογής του καταλληλότερου σπερματοζωαρίου, στα πλαίσια μιας τεχνητής «φυσικής επιλογής».

 

Επιπτώσεις που δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό

 

Στις κυήσεις που προκύπτουν από αυτές τις τεχνικές γονιμοποίησης ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη, σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, καθώς επίσης σημειώνεται μεγαλύτερη μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα. Σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες μεγάλου εύρους, αγόρια που γεννιούνται έπειτα από τεχνικές μικρογονιμοποίησης του ωαρίου αποκτούν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγγενείς ανωμαλίες του ουρογεννητικού τους συστήματος μαζί με μειωμένη γονιμότητα. Αυτές οι ανωμαλίες, ενδεχομένως, είναι αποτέλεσμα των αλλοιώσεων του σπέρματος και των χρωμοσωμάτων του πατέρα.

 

Επομένως, προτού αποφασίσει ένα ζευγάρι να ακολουθήσει τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και να συνυπολογίσει τις δυσάρεστες συνέπειες, που μπορεί να επέλθουν στο μέλλον.

 

Να είστε καλά


Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική