Ύποπτες Ενδείξεις

συμπτώματα υπογονιμότητας

Προβλήματα γονιμότητας εμφανίζονται συχνά στην εποχή μας και πολλά ζευγάρια καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους δυσκολίες. Πολλές φορές, ωστόσο, δε γνωρίζουν ότι ο ένας ή και οι δύο δεν έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν και το μαθαίνουν, αφού αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Γι’ αυτόν το λόγο, συνιστάται στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν να επισκέπτονται έναν γιατρό, εάν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, αν η γυναίκα έχει ηλικία πάνω από 35 ετών, θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική συμβουλή στους 6 μήνες.

 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να προϊδεάσουν νωρίτερα τα ζευγάρια, πολύ πριν αρχίσουν τις προσπάθειες απόκτησης τέκνων.

 

Ύποπτα σημεία στις γυναίκες

 

Ο έμμηνος κύκλος της μέσης γυναίκας διαρκεί 28 ημέρες, αλλά φυσιολογικοί θεωρούνται και οι κύκλοι που παρουσιάζουν απόκλιση μίας ή δύο ημερών, αρκεί να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα κάθε μήνα. Αν, ωστόσο, οι έμμηνοι κύκλοι παρουσιάζουν τέτοια διακύμανση σε σημείο που η γυναίκα να μη μπορεί καν να υπολογίσει πότε θα έχει την επόμενη περίοδό της, αυτό σημαίνει ότι έχει ακατάστατη έμμηνο ρύση.

 

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν κάποιους πόνους τη στιγμή που αρχίζει η έμμηνος ρύση. Όταν, όμως, οι πόνοι αυτοί είναι τόσο έντονοι, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινή ζωή της γυναίκας ή συνοδεύονται από μεγάλη αιμορραγία, τότε αυτό ενδέχεται να είναι σύμπτωμα  ενδομητρίωσης , μιας κατάστασης που αποτελεί κύρια αιτία υπογονιμότητας.

 

Συχνά, παρατηρείται στις γυναίκες το φαινόμενο να «χάνουν» ένα μήνα από την έμμηνο ρύση τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί παράγοντες, όπως το έντονο άγχος ή η σκληρή γυμναστική, μπορεί να επιφέρουν την παροδική διακοπή της. Όταν, όμως, η περίοδος καθυστερεί για μήνες, χωρίς η γυναίκα να είναι έγκυος, τότε κρίνεται επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτεί το γιατρό της.

 

Τα διαφόρων ειδών προβλήματα με το δέρμα, παραδείγματος χάρη η επίμονη ακμή,  καθώς κι η μειωμένη ερωτική επιθυμία, η αυξημένη τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος, η λέπτυνση των μαλλιών και το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν συμπτώματα ορμονικών διαταραχών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσχερειών στη διαδικασία αναπαραγωγής.

 

Μερικές γυναίκες αισθάνονται όλη τους τη ζωή έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι φυσιολογικοί. Ωστόσο, αυτού του είδους οι ενοχλήσεις μπορεί να σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, με ενδομητρίωση ή με άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα οποία, επίσης, οδηγούν σε υπογονιμότητα.

 

 

Ύποπτα σημεία στους άνδρες

 

Η γονιμότητα του άνδρα συνδέεται άμεσα με την ορμονική του υγεία και ισορροπία. Οι αλλαγές στην ερωτική επιθυμία, η οποία καθοδηγείται από τις ορμόνες, μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα γονιμότητας. Παράλληλα, οι διάφορες παθήσεις που προκαλούν πόνο ή διόγκωση των όρχεων αποτελούν συμπτώματα υπογονιμότητας.

 

Η ικανότητα του άνδρα να διατηρεί τη στύση του εξαρτάται από την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό του και η απώλειά της δεν αποκλείεται να οφείλεται σε μειωμένες ορμόνες. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στη σύλληψη. Παρομοίως, η αδυναμία του άνδρα να εκσπερματίσει αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γιατρό.

 

Τέλος, οι όρχεις παράγουν τα σπερματοζωάρια, επομένως η υγεία τους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανδρικής γονιμότητας. Οι μικροί ή σκληροί όρχεις ίσως οφείλονται σε διάφορες παθήσεις, οι οποίες μπορεί να παρεμποδίσουν τη γονιμότητα και γι’ αυτόν το λόγο, καλό θα ήταν να διερευνηθούν από έναν ειδήμονα.

 

 Συμπέρασμα

 

Το 15-20% των ζευγαριών που προσπαθούν να κάνουν οικογένεια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Στο 40% των περιπτώσεων η αιτία εντοπίζεται στη γυναίκα, στο 30-40% στον άνδρα και στις υπόλοιπες προκύπτει κάποιο πρόβλημα και στους δύο.

 

Όσοι λοιπόν ανήκουν σε αυτά τα ποσοστά, πρέπει να θυμούνται ότι η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, για να τους βοηθήσει.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια ύποπτα σημάδια, τα οποία προμηνύουν δυσκολίες στη γονιμότητα σας, προτείνεται να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Οι παράγοντες που διαταράσσουν τη βιοχημική ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού και επιφέρουν ορμονική ανισορροπία ανιχνεύονται μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις και χορηγούνται κατάλληλες αγωγές, εξατομικευμένες σε κάθε περίπτωση.

 

Επομένως, ακόμα κι αν εκδηλώσετε θέματα υπογονιμότητας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα και να αποκτήσετε παιδί με φυσικό τρόπο, προτού προχωρήσετε σε μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.

 

Να είστε καλά

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική